Skip to main content

Focus Filmtheater (afgelast)

Programma in Focus Filmtheater: een inleiding, twee korte documentaires en een zaalgesprek

Dinsdag 21 maart 19:00 uur

Focus Filmtheater

Het filmprogramma in Focus op 21 maart om 19:00 wordt ingeleid door Babah Tarawally, Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver, journalist en filosoof die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. ‘De Getemde Man’ is zijn meest recente boek. Daarnaast traint Tarawally nieuwkomers over een nieuw thuis en een nieuw begin.

Marjan Boelsma presenteert twee korte documentaires

Na de inleiding van Tarawally zijn  er twee documentaires te zien: Viva Azania, Boycot Zuid-Afrika en Last Grave at Dimbaza.

In Viva Azania, Boycot Zuid-Afrika (19 min, 1976) wordt onder meer stilgestaan bij het bloedbad van Sharpeville in 1960 toen de Zuid-Afrikaanse politie het vuur opende op de bijna 20.000 zwarte demonstranten die protesteerden tegen de omstreden pasjeswetten. 69 mensen verloren daarbij het leven. Naar aanleiding van het bloedbad van Sharpeville riepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot Internationale Dag Tegen Rassendiscriminatie en veroordeelden Apartheid als een misdaad tegen de menselijkheid.

De bekroonde documentaire Last Grave at Dimbaza (55 min, 1973) is een levendig maar ook schrijnend portret van het door apartheid verscheurde Zuid-Afrikaanse leven.

Deze twee films worden ingeleid door Marjan Boelsma. Marjan Boelsma was medeoprichter en voorzitter van het Azania Komitee dat in oktober 1974 ontstond met als doel de bevrijdingsbewegingen in Zuid-Afrika/Azania te steunen in hun strijd tegen het koloniale Apartheidsregime. De naam Azania is voor veel mensen en bewegingen in Zuid-Afrika de bevrijdingsnaam voor Zuid-Afrika.

Zaalgesprek over racisme

Tot slot is er een zaalgesprek met Babah Tarawally, Marjan Boelsma en wethouder Maurits van de Geijn over de actuele situatie in Nederland. Werkt de toenemende maatschappelijke en politieke polarisatie ook een toename van racistische incidenten in de hand? Wat betekent een overheid in de bestrijding van racisme?

programma

19:00   
Kort welkom door wethouder Maurits van de Geijn
Aankondiging Babah Tarawally

19:05   
Inleiding door Babah Tarawally over discriminatie en racisme

19:20   
Aankondiging Marjan Boelsma

Vertoning twee korte documentaires die door Marjan Boelsma worden ingeleid

Viva Azania, Boycot Zuid-Afrika
Last Grave at Dimbaza

20:50   
Zaalgesprek met Babah Tarawally, Marjan Boelsma en wethouder Maurits van de Geijn

21:30    einde

Ga naar de inhoud