Skip to main content

Mobiel Media Lab &
pop-up expositie Erfgenamen van Esperanza

Maandag 18 maart en donderdag 21 maart

Mobiel Media Lab

In de Week tegen Racisme (18 t/m 23 maart) staat het Mobiel Media Lab in Arnhem. We gaan op een toegankelijke manier in gesprek met inwoners van Arnhem over racisme en de diversiteit van onze samenleving. Doe mee met onze Quiz en ontdek meer over hoe vooroordelen ontstaan en wat kunnen zijn voor mensen die met racisme te maken krijgen.

Pop-up expositie

Wat weet jij over het slavernijverleden?
We vertellen je er meer over in de pop-up expositie ‘Erfgenamen van Esperanza’

Curaçao is nu een bekend vakantie eiland maar vroeger was het een Nederlandse kolonie. Tot 1 juli 1863 leefden veel inwoners van het eiland in slavernij. Maar wat weten we eigenlijk over de slavernij op Curaçao? Erfgenamen van Esperanza laat zien hoe wetenschappers het slavernijverleden van Curaçao weer zichtbaar maken. Curaçao is nu een bekend vakantie eiland maar vroeger was het een Nederlandse kolonie. Tot
1 juli 1863 leefden veel inwoners van het eiland in slavernij. Maar wat weten we eigenlijk over de slavernij op Curaçao? Erfgenamen van Esperanza laat zien hoe wetenschappers het slavernijverleden van Curaçao weer zichtbaar maken. Ontdek meer over het leven in slavernij. Zo worden we allemaal een beetje erfgenamen van Esperanza.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij op Curaçao afgeschaft en was iedereen een vrij persoon. Maar vrijheid betekent geen gelijkwaardigheid. Ik onderzocht hoe de generaties na 1863 zelf moesten ontdekken hoe ze een plek konden krijgen in de Curaçaose samenleving en wat burgerschap voor hen betekende. Die worsteling is vaak niet in officiële archieven te vinden. De Afro-Curaçaose bevolking gebruikten liederen, spreekwoorden en volksverhalen om hun identiteit te vormen.”

Coen van Galen, Radboud Universiteit Nijmegen.

Meer informatie over de expositie is te vinden via de volgende link: Erfgenamen van Esperanza | Verstopt verleden onderzocht

Wanneer

De pop-up expositie ‘Erfgenamen van Esperanza’ en het Mobiel Media Lab zijn tegelijkertijd te bezoeken op:

Maandag 18-03
(openingsbijeenkomst Musis Stadstheater)

12:00 – 15:00 Velperbinnensingel
15:00 – 18:00 Velperbinnensingel

Donderdag 21-03
10:00 – 13:00 Winkelcentrum Presikhaaf,  Parkeerplaats Presikhaaf
13:00 – 16:00 Winkelcentrum Presikhaaf,  Parkeerplaats Presikhaaf

Vrijdag 22-03
10:00 – 12:00 winkelcentrum Malburgen

Expositie Esperanza
Mobiel Media Lab
Ga naar de inhoud